M
"

Válasszon kezelést!

Segítünk megtalálni az Ön számára legideálisabb kezelést.

Kezelésválasztónk 18. év feletti
pácienseinknek szól.

Válasszon kezelést!

Mossunk kezet. És aztán?

2021. április 07.

Az utóbbi hetekben rengeteg dolgot hallottunk a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Szerencsére sok hasznos információ, tanács is napvilágot lát, azonban nem könnyű eligazodni közöttük. Nincs viszont olyan fórum, ahol ne említenének két nagyon fontos dolgot: maradj otthon, és moss kezet! Ez a két legkézenfekvőbb lehetőség a betegség megelőzésében. A 30 másodperces kézmosásról rengeteg video elérhető, a fiatalok által ismert és látogatott TikTok is indított egy kézmosás – video kampányt (kihívást), mely már összesen több milliárd megtekintésnél tart.

Amikor elmegyünk a munkahelyünkre, leugrunk a kisboltba, használunk kesztyűt, mindenki táskájában ott van valamilyen fertőtlenítő készítmény. Ezek használata, a kézmosás, a gyakori zuhanyzás nagyon fontos a járvány megelőzésében, de hosszú távon a bőr kiszáradásához, a felhám sérülékenyebbé válásához, kisebesedéséhez vezet. Emiatt fokozottan kell figyelnünk a bőrápolásra is.

Miért a szappan?

A kézfertőtlenítő készítmények egyre nehezebben beszerezhetőek, de van egy jó hírünk. A koronavírus ellen egyik legjobb megoldás továbbra is az alapos szappanos kézmosás. A szappan hatékonyan bontja a vírus védőburkát, ami így szétesik. A keletkező apró vírus részecskéket a szappan körbefogja, így azok vizes lemosással hatékonyan eltávolíthatóak. A test tisztításának a mindennapi életben alkalmazható, biztosabb módja jelenleg sincs.

Érdemes-e csapra verni a bárpult italait?

A sört, a bort és likőröket semmiképpen. Ezeket inkább használjuk mértékkel belsőleg egy esti stresszoldó beszélgetésnél. Az alkohol hasonlóan a szappanos vízhez bontja a vírus burkát, de ehhez legalább 60% alkoholtartalom szükséges. Kézfertőtlenítő kozmetikai készítmény vásárlásánál ezért mindenképpen érdemes tájékozódni az alkoholtartalomról. A tömény italok, így a jófajta pálinka elvileg alkalmas vírusellenes kézfertőtlenítésre. Az egyik magyar pálinkaüzem meg is látta a lehetőséget és már kapható fertőtlenítő „italuk”. Olyan mértékben fogynak a kézfertőtlenítők a boltokban, hogy még francia luxustermékeket, vagy pl. skót sört gyártó cégek is kézfertőtlenítő gyártásába kezdtek.  Ezért is érdemes óvnunk meglévő italkészletünket.

Hogyan óvjuk, ápoljuk bőrünket?

Testünk első védelmi vonala a bőr, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk legnagyobb szervünk egészségének megőrzésére. Egy sebes, kiszáradt hám nem tudja ugyanazt a védelmet nyújtani nekünk, mint egy egészséges. Egy sérült hámon könnyebben bejuthatnak allergének, jobban megtapadnak a kórokozók, ezek a területek könnyen felülfertőződhetnek. A járvány ráadásul a tél végén érkezett, amikor a bőr egyébként is száraz, repedezett, sérülékeny, a gyakori kézmosás pedig tovább ronthat a helyzeten.

Nem kérdés tehát, hogy bőrünkkel foglalkoznunk kell. Először is: kézmosás, fertőtlenítés, zuhanyzás után mindig töröljük alaposan szárazra bőrünket! Érdemes hidratálnunk akár minden kézmosás, fürdés után, különös tekintettel a szárazabb régiókra (kéz esetén a kézhátra, testünk esetében azokra a területekre, amik hajlamosabbak az elvékonyodásra, pl. a hát bőre). Általában elég egy egyszerű hidratáló készítmény, de abban az esetben, ha valakinek foglalkozása miatt is gyakrabban kell pl. kezet mosnia, így nagyobb a kiszáradás valószínűsége, használhat zsírosabb készítményeket, vagy olyanokat, amelyek ureát tartalmaznak. Ha nincs olyan krémünk, ami kifejezetten kezeinkre való, használhatunk egy egyszerű hidratálókrémet bázisként, és megalkothatjuk saját karantén-krémünket: válogathatunk levendula, tömjén, szantálfa, mirha, szalmagyopárvirág, rózsavirág terápiás tisztaságú esszenciális olajokból. Párosíthatjuk ezeket, de akár az összeset egyszerre is alkalmazhatjuk, gazdagítva krémünket, és kihasználva az olajak jótékony hatásait.

Most több időnk van magunkra figyelni. Készíthetünk mézes, mandulaolajos pakolást, egyre népszerűbb a parafinos kézpakolás. Otthoni spa kezeléseknél az arcpakolásból ezúttal tegyünk a kézhátunkra is. Az illóolajok aromaterápiás szerepe sem elhanyagolható: talán egy kicsit el is távolít minket ez az illatos készítmény a mindennapokból.

A kézápolás lényege a regenerálás, hidratálás. Ideális esetben tudjuk a bőr kollagéntartalmát is növelni, az ilyen célú készítmények mellett ma már egyre népszerűbb a lézeres kezelés. A járvány elvonultával élhetünk majd ennek előnyös hatásával is. Vannak olyan lehetőségek, amelyek a nagyobb igénybevételnek kitett kezünk hámját regenerálják, ezzel visszaállítva első védelmi vonalunk egészségének funkcióit.

A fentiek mellett továbbra is a legfontosabb tanács a járvány megelőzésében: maradjon otthon!