M
"

Válasszon kezelést!

Segítünk megtalálni az Ön számára legideálisabb kezelést.

Kezelésválasztónk 18. év feletti
pácienseinknek szól.

Válasszon kezelést!

Fiú vagyok-e, vagy lány?

2021. április 03.

Munkánktól mindig a lehető legtávolabb igyekszünk tartani a politikai és vallási kérdéseket. Ezúttal sincs ez másképp, kizárólag szigorú szakmai szempontok alapján igyekszünk megmutatni, miért elfogadhatatlan a parlament elé kerülő törvényjavaslat, mely szerint: „születéskor az elsődleges nemi jelleg, illetve a kromoszóma alapján kell rögzíteni a születési nemet, mely később nem megváltoztatható”.

Az egyszerűség kedvéért tekintsünk el azoktól az esetektől, ahol a nem minden orvosi definíció szerint egyértelműen meghatározható, és viselője szeretné azt megváltoztatni. Ez a klasszikus nemváltoztatás, mely az egyén pszichés igénye, tudatos döntése. Amennyiben ez nemet megváltoztató orvosi beavatkozással jár, a világ legtöbb országában valamilyen módon szabályozott (megengedő, tiltó, vagy feltételekhez kötő rendeletekkel). A kérdés iránt érdeklődőknek jó szívvel javaslom a National Geographic magyar kiadásának 2017. januári számát. A különszám higgadtan, előítéletmentesen ismerteti a nemi önazonosság, a genderidentitás sokszínű palettáját.

Gyakorló orvosként, gyermeknőgyógyászként inkább azokról az esetekről szeretnék szólni, ahol születéskor a nem meghatározása nem egyértelmű, illetve, ahol egyértelműnek látszik, de később mégis komoly eltérésre derül fény. Nem hiszem, hogy az egészségügyi és pszichés stressz állapotban még törvényi szabályozással is terhelnünk kellene pácienseinket. A megértéshez ismernünk kell a nem meghatározásának különböző szintjeit:

1. Kromoszómális nem

A megtermékenyüléskor egyértelműen eldől, de rutinszerűen sem megszületéskor, sem későbbi életszakaszban nem vizsgáljuk. A nemi kromószóma lehet szabályos női: XX, vagy szabályos férfi: XY. Emellett mutathat különböző számbeli (egyik nemi kromoszóma hiányzik, vagy szám feletti kromoszóma van jelen), vagy alaki (a kromoszóma valamelyik szakaszán észlelhető eltérés) rendellenességet. Megszületéskor rutinvizsgálattal nem megítélhető.

2. Gonadális nem

A gonád férfiaknál here, nőknél petefészek. Bármelyik fejlődési zavart szenvedhet, vagy teljesen hiányozhat is. Megszületéskor rutinvizsgálattal nem ítélhető meg.

3. Fenotípusos nem

Megszületéskor megítélhetően a külső nemi szervek megjelenése lehet szabályos, egyértelműn kislányra, vagy fiúra jellemző, vagy lehet kérdéses. Megszületés után kizárólag abban az esetben végzünk további tisztázó vizsgálatokat, ha a külső nemi jelleg nem egyértelmű.

Az alapvető orvosi kifogás a törvény tervezett betűjével szemben, hogy a fenti három nemi jelleg nem minden esetben fedi egymást, ráadásul ez az esetek egy jó részében nem nyilvánvaló megszületés után. Több modellalkatú, klasszikusan gyönyörű nőről derül ki serdülőkorban, vagy még később, a sikertelen gyermekvállalás kapcsán: a kromoszómaképük férfira jellemző, és petefészkek helyett heréjük van. Más esetben egy enzim működésének zavara eredményezheti, hogy a kezdetben kislányra jellemző külső nemi szerv fokozatosan átalakul, a megnagyobbodott clitoris, inkább már fiú nemi szervre emlékeztet.

A nemi jellegek megváltozásának egy legismertebb művészi ábrázolása José de Ribera 1631-ben született műve, a Szakállas asszony. Ezen egy szakállas férfi látható, zavarba ejtő, amikor észrevesszük, hogy éppen gyermekét szoptatja.

Nem ritka, hogy a nemi szervek fejlődésének zavara miatt férfi megjelenés mellett nem lehetséges a gyermeknemzés, vagy női megjelenés mellett babavállalás. A nemi szervi rendellenességek számtalan változata fordulhat még elő, minden egyetemi tankönyvben külön fejezetet alkotva.

Az életkor előrehaladtával kap egyre nagyobb szerepet még egy gyakran alkalmazott nem meghatározás:

4. Pszichoszociális nem

Ez a páciens viselkedését, társas kapcsolatait, nemi hovatartozásának érzését meghatározó nem. Megítélésére megszületésekor értelemszerűen nincs lehetőségünk.

A legtöbbször ez a négy nem egy azonos irányba mutat, azonban ahol ez a harmónia orvosi okok miatt megbomlik, azt a törvény betűje nem állítja helyre, sőt a jelentkező problémákat a tervezett rendelkezés csak súlyosbítaná, megkeserítve az érintett és családja életét.