• Orvosaink
  intimklinika

  DR. MAJOR TAMÁS

  PhD. egyetemi docens
  szülész-nőgyógyász
  lézerspecialista
  a Laser and Health Academy oktatója

  +36 / 20 924 – 5379

  intimklinika

  DR. BARTHA TÜNDE

  klinikai orvos
  szülész-nőgyógyász
  lézerspecialista

  +36 / 70 317 4133

  A lézerkezelések során segítő asszisztensünk:

  nogyogyaszati_lezer_kozpont_czilek_kata

  Czilek Kata

  fotona-logo

  Azért, hogy Ön biztosan elégedett legyen, rendelőnkben a kezeléseket a számos szakmai és design díjjal kitüntetett Fotona SP Dynamis Pro csúcskategóriás lézerkészülékkel végezzük.

  winner2018
 • Kezeléseinkről
Home / Hegkezelések

Hegkezelések

Előző műtéteink, sérüléseink nem mindig maradnak nyom nélkül. A felületes, csak hámot érintő sérülések nyomtalanul gyógyulnak, de a mélyebb rétegeket érintő behatások maradandó nyomot hagynak. A hozzájuk kötődő emlékek mellett egy heg is emlékeztet bennünket. A heg szerkezete eltér a korábban ott lévő szövetétől, döntően kollagénrostokból épül fel, egyéb képleteket (erek, idegek, mirigyek) elvétve, vagy egyáltalán nem tartalmaz. Ideális esetben ez a heg egy vékony, a bőrből nem kiemelkedő, színében nem eltérő vékony vonal. A heg kialakulása során azonban a sebgyógyulás, a hegképződés folyamata zavart szenvedhet, így esztétikailag, de funkcionálisan is zavaró hegek képződhetnek. Különösen gyakori a kóros hegképződés fertőzés esetén, de a cukorbetegség, dohányzás, idősebb életkor is akadályozza a normál hegképződést.
A hipertrófiás heg a bőr felszínéből kiemelkedő, vastag, viszkető, vagy fájdalmas heg, mely az eredeti seb felszínén belül marad, míg ha a seb területét meghaladja, keloid hegről beszélünk. Ezekben az esetekben fokozott kollagéntermelésről van szó.
Amennyiben a sebgyógyulás zavarában az új kötőszöveti rostok képződése nem megfelelő, atrófiás heg alakul ki. Ez a hegtípus a bőr felszínénél mélyebben, behúzódva helyezkedik el. Jellemzően ebbe a csoportba tartoznak az aknéhoz társuló hegek.
A stria, az atrófiás heg speciális formája: a gyors növekedést a kollagénrostok nem tudják követni, elszakadnak, enyhén bemélyedő előbb vöröses, majd gyöngyházfényű csíkok alakulnak ki.
A hegek kezelése akkor indokolt, ha funkcionálisan, vagy esztétikailag zavaróak, panaszt okoznak. A zavaró hegek korrekciójára hegkimetszés utáni plasztikai műtét, szteroid injekciók, kis dózisú röntgensugárzás jöhetett eddig szóba. Új, korszerű lehetőség a heg lézerkezelése, melynek során lényegesen esztétikusabbá tehetőek a hegek.

Heg lézerkezelése

A nem megfelelően gyógyult sebek esetén a heg és környezetének Erbium:Yag lézerkezelésével egyrészt elősegítjük a heg felületén lévő bőr felső rétegének eltávolítását, másrészt stimuláljuk a kollagén és elasztin újratermelődését. Kiemelkedő heg korrekciójánál Erbium:Yag lézer segítségével a heg felső rétegeit milliméterről-milliméterre távolítjuk el. Bessüppedt, behúzódó atrófiás hegnél a lézer segítségével a kollagénállomány javításával, új kollagén képződésének elősegítésével tudjuk a heg állapotát javítani.
A heg természetesen a lézerkezelést követően sem lesz teljesen láthatatlan, de megjelenésében jobban hasonlít majd a környező bőrfelülethez, ezáltal kevésbé lesz feltűnő. A kiemelkedés, illetve behúzódás csökken, a heg szebbé, puhábbá válik, így mind funkcionálisan, mind esztétikailag kevésbé lesz zavaró.

A heg lézerkezelése fájdalmatlan, kimetszés és ismételt varrás nélkül segíti a szebb megjelenést, és számos területen alkalmazható: a császármetszés hegének korrekciója mellett eredményes bármilyen egyéb műtét utáni heg kezelésében, akne utáni hegek eltüntetésében, sérülések után kialakult, kóros megjelenésű hegek javításában is.

Nem kell többé a zavaró, csúnya heggel együtt élnie, van lehetőség a biztonságos és eredményes korrekcióra műtét nélkül!
Próbálja ki – várjuk szeretettel!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

A honlapunk található anyagokat és tájékoztatókat a Debreceni Nőgyógyászati Lézer Központ orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szakirodalom:

Treatment Yana TargonskayaJ. Combined Er:YAG Laser Acne Scar-Revision LA&HA – J Laser Health Acad 2013; 2013(2):B02

Au Shui Lun, Althy. Clinical Bulletin: Fractional Er:YAG Laser for Scar-Revision Treatments J LA&HA – J Laser Health Acad 2013; 2013(1):B05

Venkataram Mysore, Madhulika Mhatre. Safety and Efficacy of Long-pulsed Nd:YAG Laser for the Treatment of Keloids – A Prospective Study of 39 Keloids J LA&HA – J Laser Health Acad 2015; 2015(1)

Michelle Strickland Treatment of Striae Gravidarum and skin tightening of the abdomen J LA&HA – J Laser Health Acad 2017; 2017(1):CB03